›› Home ›› Nieuws

In de pers: "Geen voorrang aan kinderen van personeel bij vakantiejobs"

3 juni 2015

Provinciegouverneur Jan Briers vraagt het stadsbestuur om kinderen van stadspersoneelsleden geen voorrang meer te geven bij het toewijzen van vakantiejobs. Jong Vld had eerder klacht ingediend over het discriminerende aanwervingsbeleid.

 Bij de stad zijn er deze zomer 42 vakantiejobs beschikbaar. Negen plaatsen zijn exclusief voorbehouden voor kinderen van stadspersoneel. Voor de andere plaatsen blijft de stad het principe hanteren dat kinderen van personeelsleden voorrang krijgen als er meer kandidaten dan plaatsen zijn. Iets waar Jong Vld het niet mee eens is. "Een compleet achterhaalde en zelfs discriminerende werkwijze", zegt Karel Noppe (Jong Vld). "Het kan niet dat kinderen van stads- en OCMW-personeel zomaar voorrang krijgen."

Wettelijk gezien doet het stadsbestuur niks verkeerd. Vakantiejobs vallen niet onder de openbare functies waarvoor het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel geldt en waarvoor de gelijke toegang absoluut moet worden gegarandeerd. Gouverneur Jan Briers (N-VA) schorst de beslissingen van de stad niet, maar benadrukt wél dat hij graag zou zien dat de stad géén voorrang meer verleent aan kinderen van de eigen personeelsleden. "Ik heb de stad gewezen op een omzendbrief uit 2006, waarin staat dat alle jongeren gelijke kansen zouden moeten krijgen om als jobstudent kennis te maken met en ervaring op te doen bij een lokaal bestuur. Ik deel die mening en vraag lokale besturen dan ook niet langer voorrang te geven aan kinderen van eigen personeelsleden."

Jong Vld verwijst ook naar het lokale diversiteitsplan. "Daarin staat dat de stad werk maakt van gelijke kansen voor alle werknemers, in welke functie dan ook. Dan is het tijd om met deze ongelijke behandeling te stoppen", besluit Karel Noppe.

(JVS - HLN - 03-06-2015)