›› Home ›› Nieuws

Geen nood aan voorbehouden vakantiejobs

5 juli 2011

Vol ongeloof nam Jong VLD Sint-Niklaas kennis van het voorstel van de Zottegemse burgemeester Herman De Loor. De stad Zottegem besliste om enkel jongeren uit kansarme gezinnen mee te laten dingen naar haar vacante vakantiejobs. Met de belastingsbrief van de ouders onder de hand zouden jongeren zich naar het stadhuis moeten begeven om aan te tonen dat ze wel degelijk in aanmerking komen. Jong VLD Sint-Niklaas veroordeelt deze aanwervingpolitiek.

We zijn dan ook blij dat gouverneur Denys het omstreden gemeenteraadsbesluit heeft geschrapt, bevestigt Karel Noppe, woordvoerder van Jong VLD Sint-Niklaas.

Voor Jong VLD is het belangrijk dat vacatures toegewezen worden aan de juiste persoon. De juiste persoon wordt echter niet gekozen op basis van zijn/haar inkomen of dat van zijn/haar huisgenoten. Wie een (studenten)job wil uitoefenen dient allereerst over de nodige kennis en vaardigheden te beschikken, liefst gecombineerd met een grote portie inzet en enthousiasme. Dit noemen ze ook wel eens het geschiktheidbeginsel. Jongeren uit kansarme gezinnen bevoordelen, schept op zijn minst de indruk dat zij hier niet zouden kunnen aan voldoen, werkt bijgevolg stigmatiserend en is vrij kort door de bocht, aldus Jong VLD.

Is de huidige aanwervingpolitiek van steden en gemeenten dan perfect? Nee, absoluut niet. Jong VLD Sint-Niklaas pleit er daarom voor dat iedere jongere de kans zou krijgen om zich kandidaat te stellen. Gelijke kansen staan centraal. Jongeren die om eender welke reden dan ook niet spontaan de stap zetten tot sollicitatie, of die gewoon geen kennis hebben van de openstaande vacatures, dienen gemobiliseerd te worden. Bovendien vragen we dat er ook werk gemaakt wordt van een eerlijk aanwervingbeleid. Concreet stelt Jong VLD Sint-Niklaas volgende maatregelen voor:

1) Zorg er als stadsbestuur voor dat zoveel mogelijk jongeren in de gemeente op de hoogte zijn van de openstaande vacatures. Maak er voldoende promotie voor via de gemeentelijke website, het infoblad van de gemeente, affiches, enz. Maar ook via andere kanalen zoals buurtwerkers, verenigingen, enz. moeten jongeren, uit alle lagen van de bevolking, bereikt kunnen worden. En waarom wordt de vacature ook niet via de facebookpagina van de gemeente aangekondigd? Nieuwe media vormen immers hét communicatiekanaal van jongeren vandaag.

2) Maak ook komaf met andere bevoordelende regels en maak plaats voor een eerlijk aanwervingbeleid. In een aantal steden en gemeenten, onder andere ook bij de Stad Sint-Niklaas, hebben kinderen van stadspersoneel voorrang op andere kandidaten?! Ook zulke excessen kunnen voor ons niet en dienen weggewerkt te worden, stelt Karel Noppe.

Jong VLD erkent de meerwaarde van het uitoefenen van een vakantiejob voor de ontwikkeling en verdere ontplooiing van jong volwassenen. Net daarom echter dienen alle jongeren evenveel kansen te krijgen om deze ervaring op te doen. Jong VLD Sint-Niklaas roept stadsbesturen dan ook op om werk van te maken van een transparant en eerlijk aanwervingbeleid.