›› Home ›› Nieuws

Shop en Go parkeerplaatsen: een goed idee

7 maart 2013

Het stadsbestuur van Kortrijk stelde vandaag haar parkeerbeleid voor. Opvallend zijn de shop en go parkeerplaatsen waar men gratis maar maximum een halfuur mag parkeren. Een systeem van sensoren zorgt voor de controle. Een uniek systeem in België en een inspirerend voorbeeld vindt Jong VLD Sint-Niklaas.

Korte duur parkeren en gratis

Op shop en go parkeerplaatsen kan men maximaal een half uur gratis parkeren. Sensoren controleren de parkeerduur en bij een overschrijding van de tijdslimiet worden automatisch de parkeerwachters verwittigd. Een goed systeem en ideaal voor het doen van korte boodschappen vindt Jong VLD Sint-Niklaas.

Ook in Sint-Niklaas zijn dergelijke parkeerplaatsen welkom. Karel Noppe: “Uit een bevraging die we vorig jaar deden blijkt dat het ontbreken van parkeergelegenheid in de nabije omgeving van winkels een grote ergenis vormt voor klanten en winkeliers.” Men moet te ver lopen om een korte boodschap te doen, men kan niet laden en lossen voor de deur, er wordt foutief geparkeerd, enz. Door in iedere winkelkern – ook in de deelgemeenten – een aantal shop en go parkeerplaatsen te voorzien, kan het stadsbestuur tegemoet komen aan de vraag van inwoners en handelaars. Uiteraard moet men streven naar een optimale inzet en gebruik van deze parkeerplaatsen. Daarom stellen we voor dat buiten de winkeluren de shop en go plaatsen gebruikt worden voor bewonersparkeren.

Maar...

Er is meer nodig om de parkeerproblematiek in het centrum van de stad op te lossen. Zo moet er dringend werk gemaakt worden van een parkeergeleidingssysteem. Bezoekers van buiten de stad moeten al vanaf de invalswegen naar de grotere parkings geleid worden. Hierdoor vermijdt men overbodig verkeer in het centrum en beperkt men langdurig parkeren in de centrumstraten. Er is ook nood aan extra parkeerterreinen aan de invalswegen en Jong VLD blijft pleiten voor een uniform en duidelijk parkeerreglement. “Bovendien blijven we ons verzetten tegen het verhogen van de parkeergelden,” vervolgt Karel.

Een goed idee

De shop en go plaatsen bieden vele voordelen en samen met andere pro-actieve maatregelen moeten ze de basis vormen van een vernieuwd parkeerbeleid voor onze stad. " We raden het stadsbestuur dan ook aan om het proefproject in Kortrijk op de voet te volgen en bij een positieve evaluatie het systeem ook in Sint-Niklaas in te voeren, " besluit Noppe.