›› Home ›› Nieuws

Schrapping Vlaanderen Muziekland is valse noot van stadsbestuur

27 februari 2013

Jong VLD Sint-Niklaas is verbijsterd over de beslissing van het nieuwe stadsbestuur om Vlaanderen Muziekland in 2013 koudweg van de feestenkalender te schrappen. De jongeren dringen er bij het stadsbestuur op aan haar beslissing te herzien. De liberale jongeren noemen de afschaffing van het evenement een regelrechte aanslag op de toeristische, publieke en economische uitstraling van de stad.

Vlaanderen Muziekland vormt een feestelijke en buitengewoon publieksvriendelijke topper in de grote vakantie. De muziekmarathon is al snel een traditie geworden en kan rekenen op massale belangstelling, ook van buiten de stad. Jong VLD windt er geen doekjes om: dit is een afgang voor heel Sint-Niklaas. Met de afgelasting van het muziekfeest pleegt het stadsbestuur een aanslag op de omzet van de cafés en brasseries rond de Grote Markt. Jong VLD voorzitter Karel Noppe: “Ze trappen ook op het hart van de doorsnee Sint-Niklazenaar die met volle teugen kon genieten van dit Vlaamse feest bij uitstek. We vragen dan ook dat het stadsbestuur haar beslissing intrekt.”

Vlaams karakter of slechte timing?

Als motief voor het afschieten van Vlaanderen Muziekland voerde het stadsbestuur in eerste instantie aan dat de sfeervolle en gezellige liedjesshow onvoldoende aansluit op de Vlaamse feestdag 11 juli. “Nonsens”, zegt Jong VLD. Het Vlaams karakter van Vlaanderen Muziekland staat buiten kijf: de artiesten zijn Vlaams, de meeste liedjes zijn in de volkstaal, de toeschouwers zwaaien met Vlaamse vlagjes op maat van de muziek en de Sint-Niklazenaar maakt er steeds een waar volksfeest van! Al snel kwam er dan ook een andere reden: de opnames zouden pas 6 dagen na 11 juli plaatsvinden. Maar ook dit bleek een leugen aangezien alternatieve data voorgesteld werden door de VRT, waaronder 10 juli. Het stadsbestuur heeft dus geen enkele reden om dit evenement te schrappen. Karel Noppe noemt de maatregel dan ook compleet ongegrond en onaanvaardbaar.

Een aanslag op de toeristische, publieke en economische uitstraling van de stad

Ook toeristisch en promotioneel werkt dit averechts. De rechtstreekse uitzending in prime time in volle vakantie op de Vlaamse tv is de best denkbare reclame voor onze stad. Dergelijke publiciteit – voor een redelijke prijs in vergelijking met andere grote evenementen - gooi je toch niet zomaar weg

Jong VLD vindt de beslissing bovendien asociaal: “Moeten wij hieruit afleiden dat de meerderheid van socialisten, groenen en Vlaams-nationalisten de neus ophaalt voor populaire cultuur in de stad en ze haar inwoners dit volksfeest niet gunt?” Erger nog, in ruil moeten we het dit jaar stellen met een eucharistieviering, een academische zitting en één optreden.

Vlaanderen Muziekland brengt ieder jaar moeiteloos 10.000 toeschouwers op de been, door het afschaffen ervan weegt het stadsbestuur dus zwaar op de omzet van de kleine ondernemers in de stadskern. Bovendien werd er geen overleg gepleegd met de betrokken partijen. “Een blunder van formaat waar wij zwaar aan tillen”, vervolgt Noppe.

Nood aan een ranking en evaluatiesysteem voor evenementen

Jong VLD noemt de beslissing arbitrair en laakt het gebrek aan visie achter de schrapping van het Vlaamse muziekfestijn. Dit is een ad-hoc besluit. Als er dan al moet beknibbeld worden op het festiviteitenbudget dan moeten alle evenementen gekaderd en gerangschikt worden.

Een ranking is mogelijk op basis van een puntenschaal opgebouwd aan de hand van verschillende factoren. Zo kunnen publieksopkomst en doelpubliek in overweging worden genomen, het prijskaartje voor de toeschouwers en de promotionele potentie. De impact op de stedelijke economie moet meetellen, evenals de kostprijs van de organisatie, ordehandhaving en schoonmaak achteraf. Ook de verkeers- en omgevingshinder moet meegenomen worden. De evenementen moeten tot slot ook getoetst worden op hun meerwaarde voor de verschillende bevolkingsgroepen en de middenstand. Op deze manier kan er op een objectieve wijze een degelijk evenementenbeleid uitgebouwd worden, besluit Jong VLD.