›› Home ›› Nieuws

Bescherm fietsenstallingen met camera's

14 maart 2024

Fietsenstallingen bij stations vormen vaak het doelwit van vandalisme en diefstal, waardoor fietsers zich onveilig voelen bij het achterlaten van hun tweewieler. Gemeenteraadslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas) roept op tot actie: laten we eindelijk camera's installeren! Deze camera's zijn niet enkel een afschrikmiddel, maar ook een hulpmiddel bij het identificeren en oppakken van fietsdieven.

Het hartverscheurende verhaal van Dries, die op één dag twee fietsen verloor aan diefstal illustreert het probleem dat velen dagelijks ervaren. Als Liberaal Sint-Niklaas hebben we herhaaldelijk het hoge aantal fietsdiefstallen aangekaart. Hoewel ze misschien niet de krantenkoppen halen, veroorzaken ze wel aanzienlijke overlast en frustratie bij de slachtoffers. Als we onze inwoners aanmoedigen om vaker de fiets te gebruiken, moeten we er ook voor zorgen dat ze deze veilig kunnen parkeren.

Geen bewaakte fietsenstallingen

Het is onrealistisch om in elke stationsomgeving 24/7 bewaking of politietoezicht te voorzien, maar we kunnen wél investeren in bewakingscamera's. Momenteel is er slechts één beveiligde fietsenstalling aan het station van Sint-Niklaas, De Bareel. Echter, de capaciteit is beperkt en het gebruik ervan is betalend.

Aan de stations van Sinaai, Belsele en Nieuwkerken is er helemaal geen toezicht. De fietsenstallingen zijn er ook grotendeels onttrokken aan het zicht van voorbijgangers en buurtbewoners. Vooral in deelgemeenten waar weinig sociale controle is, zijn camera's van onschatbare waarde. Bovendien is de prijs voor het installeren van bewakingscamera's tegenwoordig niet meer zo hoog. Die investering halen we eruit.

Op voorzet van Karel vroeg federaal parlementslid Marianne Verhaert aan minister Gilkinet (bevoegd voor de NMBS) wie nu juist bevoegd is voor het installeren van een camera? Uit het antwoord blijkt dat wie de fietsenstalling beheert ook de bevoegdheid heeft om een camera te installeren. De NMBS, stad en politie werken daarnaast ook al samen in het kader van het zonaal veiligheidsplan.

Ik roep het stadsbestuur op om werk te maken van bewakingscamera's aan de stations. Zeker in de deelgemeenten, waar er weinig passage en sociale controle is, zijn die camera's een meerwaarde. Ga in overleg met de NMBS en zorg dat die camera's er nu eindelijk komen. Wie bevoegd is, maakt niet uit, de NMBS en stad werken hier sowieso best voor samen.
Karel Noppe, gemeenteraadslid Liberaal Sint-Niklaas

Lokfietsen

De politie reageerde positief op mijn voorstel om lokfietsen in te zetten. Dit werd al intern en met andere Wase politiezones besproken. Men volgt de resultaten van het pilootproject in Gent op. Sowieso is er een actieplan nodig. Als een lokfiets een diefstal signaleert, moet er immers onmiddellijk worden gereageerd om de daders op heterdaad te betrappen. Dit vereist dat er politiecapaciteit beschikbaar wordt gesteld voor georganiseerde acties.