›› Home ›› Nieuws

Register voor sterrenkindjes

22 februari 2024

Een stilgeboren kindje kan volgens de wet pas worden aangegeven na 180 dagen zwangerschap. Op voorstel van raadslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas) opent de stad Sint-Niklaas een eigen register waarin alle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap, geregistreerd kunnen worden. De registratie wordt bezegeld met een symbolische akte, bevestigt schepen voor burgerzaken Sofie Heyrman (Groen).

Wettelijk moet een stilgeboren kindje vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen aangegeven worden. Het kindje kan dan een familienaam krijgen. Op verzoek van de ouders kan een aangifte ook bij een zwangerschapsduur tussen 140 en 179 dagen, het kindje kan dan een voornaam krijgen. Ouders die hun kindje voor die 140 dagen verliezen kunnen geen aangifte doen.

In steden zoals Oostende en Gent werd recent een sterrenregister geopend. Zo'n register heeft geen wettelijke waarde maar is voor ouders symbolisch vaak erg belangrijk. De stad erkent zo het verdriet van de ouders dat gepaard gaat met het vroegtijdig einde van een zwangerschap en het verlies van een kindje.

De stad ging aan de slag met het voorstel om ook in Sint-Niklaas een sterrenregister te openen. Vanaf april kunnen ouders hun stilgeboren kindje, ongeacht de zwangerschapsduur laten registreren. De concrete startdatum wordt later nog duidelijk vanuit de stad gecommuniceerd. Een aangifte kan zowel aan het loket als digitaal. De registratie is gratis en ouders krijgen een symbolische akte met daarop de naam van hun stilgeboren kindje mee naar huis.

Registraties zullen voor sterrenkindjes uit het heden en verleden worden toegestaan, dus ook met terugwerkende kracht. Ouders die ervoor kiezen om hun kindje in het sterrenregister op te nemen, zullen ook de optie krijgen om bij toekomstige herdenkingsmomenten of initiatieven uitgenodigd te worden.

Door de huidige federale wetgeving kunnen niet alle stilgeboren kindjes geregistreerd worden. Ik ben dan ook blij dat de stad ingaat op mijn voorstel om ongeacht de zwangerschapsduur alle ouders de kans te geven hun sterrenkindje te registreren. Zo'n aangifte is symbolisch belangrijk. Het biedt ouders de mogelijkheid om hun stilgeboren kindje te erkennen en een belangrijke plaats te geven in hun leven en herinneringen.
Karel Noppe - gemeenteraadslid

Het verlies van een kindje is voor ouders een bijzonder aangrijpende gebeurtenis. We proberen met de stad het verlies van een kind mee een plaats te geven. Door de Wereldlichtjesdag waar we elk jaar aan deelnemen en recent nog door een herdenkingsplaats in te richten op begraafplaats Tereken. Voor sommige ouders is de symbolische erkenning van hun kind erg belangrijk. Met het openen van een sterrenregister kunnen we dat nu ook.
Sofie Heyrman - schepen voor burgerzaken