›› Home ›› Nieuws

Sint-Niklaas krijgt hondenzwemzone

1 februari 2024

Gemeenteraadslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas) stelde voor om in Sint-Niklaas een hondenzwemzone te realiseren. Bevoegde schepen Bart De Bruyne (Groen) steunt die vraag en komt nu met goed nieuws. In het nieuwe Sportkringpark komt een hondenlosloopweide met zwemzone.

Bewegen is gezond
Ook voor onze huisdieren is bewegen belangrijk. Zo is voor honden zwemmen zeer gezond omdat ze er veel beweging mee krijgen zonder hun gewrichten teveel te belasten. En de meeste honden vinden het ook leuk. Met stijgende temperaturen en hittegolven in de zomer is een zwemplaats voor honden geen overbodige luxe, ze vinden er verkoeling. In onze regio is er nog geen zwemzone voor onze viervoeters. Liefhebbers moeten zich verplaatsen naar Gent, Geraardsbergen of Wachtebeke.

Sportkringpark
Daarom deed raadslid Karel Noppe het voorstel om in Sint-Niklaas een hondenlosloopweide met zwemzone in te richten. Een vraag die schepen Bart De Bruyne ondersteunt. De schepen zette zijn schouders onder de zoektocht naar een geschikte locatie en zo kwam het Sportkringpark in beeld. Na de oplevering van het zwembad (begin 2026) wordt het park aangelegd waar dus ook plaats zal zijn voor een hondenlosloopweide met zwemzone. Het is nog even wachten maar we kunnen alvast aftellen!

Werkbezoek in Wachtebeke
Tijdens de zomer van 2023 gingen Karel en Bart op werkbezoek naar de hondenzwemzone in Wachtebeke. Een interessant bezoek waar ze volgende lessen uit trokken:

  • Aan de zwemzone moet voldoende ruimte zijn zodat de honden kunnen rennen en ravotten. Een (beschutte) zitplaats voor de baasjes is mooi meegenomen.
  • Steile hellingen zijn uit den boze op de stukken waar de honden in en uit het water gaan.
  • Een verharde toegang tot het water zorgt ervoor dat baasjes veilig (en proper) tot aan de rand van het water mee kunnen gaan.
  • De kwaliteit van het water moet goed opgevolgd worden. Ook voor honden zijn blauwalgen en andere bacteriën gevaarlijk. In Wachtebeke regelde men met stro de kwaliteit van het water.

Ik ben blij dat de stad een locatie heeft gevonden voor een hondenzwemzone. Zwemmen is gezond voor onze favoriete viervoeters en in warme periodes biedt het water verkoeling. Baasjes en hondjes zullen hier veel plezier aan beleven. Laat de aanleg van het Sportkringpark nu maar snel komen!
Karel Noppe - gemeenteraadslid (Liberaal Sint-Niklaas)

Vanuit het stadsbestuur zetten we de afgelopen jaren in op de realisatie van bijkomende hondenlosloopweides. Zo openden we in 2023 een nieuwe weide in Belsele en zijn we volop op zoek naar geschikte locaties in Nieuwkerken en Sinaai. De losloopweide in het Sportkringpark met zwemzone zal een mooie aanvulling op het aanbod zijn.
Bart De Bruyne - schepen dierenwelzijn (Groen)