›› Home ›› Nieuws

Lokfietsen inzetten in strijd tegen fietsdiefstal

12 januari 2024

Door een wetswijziging kan de politie lokfietsen inzetten in de strijd tegen fietsdiefstallen. Gemeenteraadslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas) roept het stadsbestuur op om ook in Sint-Niklaas lokfietsen in te zetten en hier snel werk van te maken.

Een fiets die gestolen wordt aan het station, uit een fietsenstalling of voor de eigen deur. Veel inwoners maakten het jammer genoeg al mee, ook al was hun fiets correct vastgemaakt. Naast de occasionele dief zijn er ook regelmatig bendes aan het werk. In heel België gaat het om 30.000 fietsdiefstallen per jaar. In Sint-Niklaas ging het in 2018 om 470 feiten, in 2022 zakte dat aantal naar 331. Maar dat zijn er nog steeds 331 te veel!

Vanuit de stad wordt er ingezet op preventie. Zo worden inwoners gestimuleerd om hun fiets te laten graveren. In het verleden werd er ook gewerkt met een lokfiets. Maar daar was geen wettelijk kader voor. Het gebruik van de lokfiets viel dus stil.

Van bij zijn aanstelling eind oktober 23 maakte de liberale minister Paul Van Tigchelt werk van een wettelijk kader voor het gebruik van lokfietsen door de politie. En dat kader is er nu! Tijdens een panelgesprek ter gelegenheid van 20 jaar Fietsersbond Sint-Niklaas riep Karel Noppe het stadsbestuur op om van dat kader gebruik te maken en de lokfiets in te zetten in de strijd tegen fietsdiefstallen.

Gemeenteraadslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas): “Ook in onze stad zijn er te veel fietsdiefstallen. Nu het wettelijk kader er is, roep ik het stadsbestuur en de politie op om snel aan de slag te gaan met lokfietsen. Hiermee kunnen fietsdieven op heterdaad betrapt worden en onmiddellijk een straf krijgen. Een kordate aanpak van fietsdieven is nodig!”

In een lokfiets wordt een kleine zender geplaatst. Wanneer de fiets gestolen wordt dan kan de politie deze in realtime volgen en zo een fietsdief op heterdaad betrappen. Het is dan ook een efficiënt instrument om fietsdieven en dievenbendes op te sporen. Indien het om een occasionele fietsdief gaat dan krijgt deze een onmiddellijke boete, gaat het om een bende of dader die al meermaals diefstallen heeft gepleegd dan zal de klassieke procedure gevolgd worden en komt de zaak voor de rechtbank.