›› Home ›› Nieuws

Lik-op-stuk-boetes voor winkeldiefstal

30 maart 2023

De politie van Sint-Niklaas start met het geven van lik-op-stukboetes bij winkeldiefstallen. De boetes werden ingevoerd door Minister Van Quickenborne (Open Vld). “We geven hiermee een duidelijk signaal dat ook ‘kleine’ criminaliteit, zoals winkeldiefstal consequent bestraft wordt”, aldus gemeenteraadslid Karel Noppe (Open Vld).   

De voorbije jaren nemen in Vlaanderen verschillende vormen van diefstal of inbraak af, ook in Sint-Niklaas. Maar dat is niet het geval voor winkeldiefstal, een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. Het aantal aangiftes ervan in Vlaanderen blijft constant. In Sint-Niklaas noteren we jaarlijks hoge cijfers (2019: 281 feiten; 2020: 269 feiten en 2021: 299 feiten) en zien we zelf een stijging. In de cijfers zitten enkel de geregistreerde feiten, het werkelijke aantal ligt hoger.

Veel handelaars worden geconfronteerd met winkeldiefstallen, dat zorgt voor frustratie en inkomstenverlies. De lik-op-stukboetes zijn een welgekomen aanvulling in de strijd tegen het toenemend aantal winkeldiefstallen. Ik ben dan ook blij dat de politie van Sint-Niklaas actief aan de slag gaat met deze mogelijkheid. We moeten het systeem nu verder bekendmaken. Door elke betrapte winkeldief onmiddellijk te straffen, bestrijden we de plaag van winkeldiefstallen. 
Karel Noppe (fractieleider Open Vld)

Geen aangifte

Desondanks wordt er vaak geen aangifte van gedaan. Vaak vanuit een gevoel “dat er toch niets mee gedaan wordt”. Daar wil minister van Justitie Van Quickenborne een einde aan maken. Justitie heeft vorig jaar de zogeheten lik-op-stukboete (een onmiddellijke minnelijke schikking) ingevoerd. De politie kan een op heterdaad betrapte winkeldief ter plaatse een boete tot 350 euro opleggen. Als de dader bekent, dan kan hij die boete onmiddellijk betalen via de betaalterminal van de politie of met een QR-code. De boete kan ook binnen de 14 dagen opgestuurd worden. 

De minister maakte onlangs bekend dat tot op heden al 312 dergelijke boetes werden uitgeschreven. Het gaat over een 60-tal per maand. Al zijn er wel grote regionale verschillen. Zo is Limburg koploper met 120 lik-op-stukboetes voor winkeldiefstal. Minister Van Quickenborne roept alle winkeliers op om steeds aangifte te doen van winkeldiefstal en vroeg ook aan alle politiezones en parketten om het systeem maximaal toe te passen.

Sint-Niklaas

Navraag van raadslid Noppe leert dat de politie van Sint-Niklaas nog geen lik-op-stukboetes heeft uitgeschreven. Mede op zijn vraag wordt het nieuwe instrument nu breed bekend gemaakt binnen de politie en zal men er actief gebruik van maken. Op het teamoverleg van januari hebben de teamchefs de nodige uitleg over het systeem van onmiddellijke minnelijke schikking gekregen. Zij verspreiden deze informatie nu verder naar alle ploegen van de interventie. De politie heeft zich tot doel gesteld om in maart of april te starten met het systeem. Betalingen zal men via de QR-code laten verlopen die op het boekje van de lik-op-stukboetes staat.