›› Home ›› Nieuws

Aangifte geboorte kan vanaf 2024 online

13 september 2023

Vanaf 2024 kunnen ouders de geboorte van hun kind online aangeven. Naast de fysieke aangifte in het stadhuis of in het ziekenhuis komt er dus een digitale mogelijkheid bij. Dit maakt het voor kersverse ouders nog eenvoudiger. 

Ten laatste 15 dagen na de bevalling moeten mama, papa of beiden samen hun kind aangeven bij de burgerlijke stand van de stad waar het kind geboren werd. Dat stelt de wet.

De digitale geboorteaangifte, die vanaf 2024 mogelijk wordt, is opnieuw een stap vooruit. Ouders kunnen zelf kiezen hoe en waar ze hun pasgeboren spruit aangeven: in het stadhuis, in het ziekenhuis of online. Ik ben blij met deze digitalisering maar evenzeer dat de fysieke mogelijkheid blijft bestaan. Sommige papa's willen heel graag zelf hun kind aangeven en die mooie traditie moeten we koesteren.
Karel Noppe - fractieleider en gemeenteraadslid

De traditie wil dat het voornamelijk de papa's zijn die hun pasgeboren spruit aangeven in het stadhuis en dus meteen ook de naam van hun kind officieel vastleggen. Lang was in Sint-Niklaas de aangifte aan het loket de enige mogelijkheid.

Sinds 2021 kan men in Sint-Niklaas de aangifte ook in het Vitaz ziekenhuis doen. Iedere maandag en donderdag is er daarvoor een medewerker van de burgerlijke stand aanwezig in het ziekenhuis. Een voorstel dat Jong Vld, onder voorzitterschap van Karel Noppe, reeds in 2017 deed. Doordat de ouders zich niet meer naar het stadhuis moeten verplaatsen, sparen ze heel wat tijd uit. En de mama's konden zo ook gemakkelijker meegaan.

Vanaf 2024 komt er een 3de mogelijkheid bij. Ouders zullen de aangifte online kunnen doen, waar en wanneer ze willen, zolang het maar binnen de 15 dagen na de geboorte gebeurt. In het najaar van 2023 stapt team burgerlijke stand voor het opmaken van aktes over op een nieuw systeem 'mijn burgerzaken'. Dat systeem zal de koppeling kunnen maken met e-birth, het systeem waarmee ziekenhuizen verplicht kennisgevingen van geboortes doorsturen naar de stad. Op die manier wordt een volledig digitale aangifte mogelijk.