›› Home ›› Nieuws

Verslag gemeenteraad januari 2023

20 januari 2023

Maandelijks brengen onze mandatarissen verslag uit van de belangrijkste beslissingen op de gemeenteraad. Deze maand werden volgende punten besproken en goedgekeurd: extra controles op zwerfvuil, parkeercontroles door private partner en het NAFT-festival komt terug. 

Extra controles op zwerfvuil

  • Naast de controles vanuit de stad zullen nu ook Vlaamse ambtenaren (OVAM) op regelmatige basis in Sint-Niklaas controleren.
  • Duo-patrouilles op het terrein proberen overtreders te betrappen terwijl ze zwerfvuil achterlaten. De handhavers kunnen ook ’s avonds en in het weekend opereren.
  • De gemeenteraad gaf deze medewerkers de toelating om in Sint-Niklaas controles uit te voeren.

Parkeercontroles door private partner

  • Vanaf 1/feb zal een private firma de parkeercontroles in onze stad voor zijn rekening nemen. Ze zullen daarvoor een scanwagen gebruiken. De scanwagen zal 2x per dag zijn ronde doen door heel Sint-Niklaas. Dat is evenveel als vandaag de stadswachten doen.
  • Het menselijk aspect blijft behouden, de stad heeft met de firma overeengekomen dat de foutenmarge zo laag mogelijk moet zijn. Er zullen daarom heel wat menselijke checks gebeuren alvorens overtredingen worden uitgedeeld.
  • De voorbije dagen was er heel wat te doen rond de gehandicaptenkaarten. Op voorbehouden parkeerplaatsen verandert er niets: mensen met een geldige gehandicaptenparkeerkaart kunnen daar gratis en zonder iets te doen parkeren. Op gewone parkeerplaatsen kan men met max. 2 verschillende nummerplaten gratis parkeren. Daarnaast heeft de stad zich geëngageerd om te bekijken of er extra voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap moeten komen.
  • Als partij zijn we vooral blij met deze uitbesteding. Dit stond al van bij de start van deze bestuursperiode gepland. De stadswachten krijgen nu een heleboel nieuwe taken en zullen vooral ingezet worden op het aanpakken van overlast in het stadscentrum. Denk aan hinderlijk of asociaal parkeren, zwerfvuil, verwaarloosde woningen, enz. We maken dus actief werk van de belofte om het centrum proper en leefbaar te houden!

Het NAFT-festival komt terug!

  • De gemeenteraad keurde een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Wham Office goed. In april/mei organiseren ze als mede-organisator/curator opnieuw het NAFT festival in onze stad.
  • Er komt een groepstentoonstelling met werken van opkomende en gevestigde artiesten uit binnen- en buitenland, voor het brede publiek.
  • NAFT is ook de hoogmis van het street art parcours in onze stad. In aanloop naar het festival verschijnen er opnieuw enkele nieuwe street art werken in onze stad.