›› Home ›› Nieuws

Hondenzwemplaats gezocht!

7 december 2022

Op de gemeenteraadscommissie dierenwelzijn pleitte ik voor de aanleg van een hondenzwemplaats in Sint-Niklaas. Voor honden is zwemmen gezond en tijdens warme periodes vinden ze er verkoeling. Bevoegde schepen van dierenwelzijn Bart De Bruyne (Groen) gaat het engagement aan om de mogelijkheden te onderzoeken.  

Op de gemeenteraadscommissie stelde ik voor om een hondenzwemplaats aan te leggen in Sint-Niklaas. Beweging is belangrijk voor dieren. In onze stad zijn er al enkele hondenloopweides waar honden zich kunnen uitleven en volop bewegen. Maar we kunnen nog meer doen.

Zwemmen is voor honden zeer gezond, ze krijgen er veel beweging mee zonder hun gewrichten te veel te belasten. En de meeste honden vinden het ook leuk. Met stijgende temperaturen en langere periodes van warm weer is een zwemplaats voor honden geen overbodige luxe, ze vinden er verkoeling.

“Ik ben blij dat de schepen positief reageerde op mijn voorstel. Een hondenzwemplaats vormt een mooie aanvulling op de bestaande en toekomstige hondenloopweides. Het is goed voor de gezondheid van onze favoriete viervoeters en in warme periodes biedt het verkoeling. Qua locatie is de nog aan te leggen hondenweide naast het nieuwe zwembad een mooie optie. Baasjes en honden kunnen dan beiden in het Sportkringpark terecht voor een zwembeurt."
Karel Noppe (fractieleider Open Vld)

Mogelijke locatie

Op enkele plaatsen in Vlaanderen zijn er al hondenzwemplaatsen. In Oost-Vlaanderen gaat het om een afgebakende zone aan de Watersportbaan in Gent, een zwemvijver op het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen en een zwemvijver op het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. In het Waasland zijn er nog geen openbare plaatsen waar honden kunnen zwemmen. Aangezien we centraal gelegen zijn kan de stad hier dus ook haar rol als centrumstad en hoofdstad van het Waasland opnemen.

Een rivier of kanaal hebben we niet in onze stad maar het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver op een bestaande of nog aan te leggen hondenloopweide is een optie. Zo zou het symbolisch mooi zijn om op de nog aan te leggen hondenweide in het Sportkringpark een zwemplaats voor honden te voorzien. Mens en dier kunnen dan op dezelfde site een duikje nemen.

Randvoorwaarden

Belangrijke randvoorwaarden voor een hondenzwemplaats zijn dat honden zelfstandig gemakkelijk in en uit het water kunnen gaan. Er mogen dus geen hoge of steile wanden zijn. Er mag ook geen sterke stroming staan in het water of rommel op de bodem liggen. En er moet uiteraard ook gewaakt worden over de kwaliteit van het water, want net zoals bij mensen vormen blauwalgen en andere bacteriën een gevaar voor honden.

Verder onderzoeken

De schepen reageerde positief op mijn voorstel en is het genegen. Hij nam het engagement om samen ons hier verder in te verdiepen. Zo willen we naar een bestaande hondenzwemplaats gaan kijken en meer informatie inwinnen over de voorwaarden, kostprijs en uiteraard op zoek gaan naar een mogelijke locatie.