›› Home ›› Nieuws

Voorrangsregels Hoge Bokstraat gewijzigd

14 november 2022

De voorrangsregels in de Hoge Bokstraat en haar zijstraten werden gewijzigd. De Hoge Bokstraat heeft nu voorrang. Een tijd geleden riep gemeenteraadslid Karel Noppe (Open Vld) al op om deze aanpassing door te voeren. Verschillende ongevallen in de straat waren immers gelinkt aan het niet (correct) verlenen van de voorrang. 

Voorheen hadden de zijstraten van de Hoge Bokstraat voorrang. Met de heraanleg van de Nauwstraat kwam hier een eerste wijziging in. Voertuigen komende vanuit Puivelde moesten na de werken voorrang verlenen aan de weggebruikers in de Hoge Bokstraat. Het was dan ook een logische vervolgstap dat ook de voorrangsregels bij de andere zijstraten (Puyenbekestraat, Watermolenstraat en Omloopdreef) wijzigden. In de afgelopen weken werden de nodige aanpassingen gedaan. De voorrangsmarkeringen op de grond werden verwijderd en nieuwe voorrangsborden werden geplaatst.

Eerder kondigde de stad al aan de voorrang van rechts op 7 belangrijke invalswegen, waaronder de Hoge Bokstraat, af te schaffen. Het stadsbestuur communiceerde dat naar aanleiding van een vraag van mij over de visie van de stad op voorrang van rechts. Ook mobiliteitsorganisatie VAB geeft het advies om duidelijkheid te scheppen op kruispunten en invalswegen, de voorrang van rechts regel zorgt immers vaak voor verwarring.

In 2019 deed ik ook navraag naar het aantal ongevallen in de Hoge Bokstraat en de oorzaken ervan. Hieruit bleek dat het niet (correct) verlenen van de voorrang één van de oorzaken was van de ongevallen. Ook voor fietsers wordt het nu een pak veiliger. Zij zullen in de hele straat voorrang hebben.

“Het is een logische keuze dat de Hoge Bokstraat voorrang krijgt. Het is een hoofdbaan en belangrijke verbinding die deel uitmaakt van de stadsring. Ook voor fietsers is dit de juiste en veiligere keuze. Met de trajectcontrole blijft bovendien de snelheid onder controle.”
Karel Noppe - gemeenteraadslid Open Vld

Meer achtergrondinformatie: