›› Home ›› Nieuws

Stad ontvangt eenmalige extra inkomst van 3,5 miljoen euro

10 november 2022

De federale regering en bevoegd minister Van Peteghem kondigden eind oktober aan dat de Belgische steden en gemeenten in 2023 kunnen genieten van een eenmalig hogere doorstorting van de opcentiemen op de personenbelasting. Voor alle steden en gemeenten samen betekent dat een extra doorstorting van 930 miljoen euro. Voor Sint-Niklaas gaat het om een eenmalige extra inkomst van afgerond 3,5 miljoen euro, blijkt uit navraag van gemeenteraadslid Karel Noppe (Open Vld).

Een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale overheden zijn de ontvangsten afkomstig uit de opcentiemen op de personenbelasting. De Minister kondigde aan dat de lokale besturen volgend jaar een snellere en hogere doorstorting van die gemeentelijke opcentiemen zullen ontvangen. Er worden 14 in plaats van 12 maanden doorgestort. Dat voordeel zal de komende jaren ook niet teruggevraagd worden van de lokale overheden.

De aanleiding is een technische wijziging in de federale boekhouding. Daardoor innen de steden gemeenten vanaf volgend jaar een deel van de rechten van de maanden november en december al in het lopende jaar, terwijl dit volgens het huidige systeem pas in het volgende jaar zou zijn. Ook de komende jaren zal dit het geval zijn, maar zullen enkel de gewoonlijke 12 maanden worden doorgestort, aldus de Minister.

Gemeenteraadslid Karel Noppe (Open Vld): “Ook Sint-Niklaas voelt de impact van de stijgende inflatie en energieprijzen en moet zijn geplande doelstellingen en uitgaven bijsturen. Deze eenmalige extra inkomst van afgerond 3,5 miljoen euro is dus zeker welgekomen.”