›› Home ›› Nieuws

Nieuw kernversterkend economisch beleidsplan goedgekeurd

25 augustus 2022

Het stadsbestuur wil volop investeren in een aantrekkelijk stadscentrum. Een bruisende kern die floreert door een samenspel van wonen, winkelen en werken, in combinatie met aantrekkelijke horeca en vrijetijdsactiviteiten. De gemeenteraad van augustus 2022 keurde daarom een nieuw kernversterkend economisch beleidsplan goed. 

We willen inwoners, bezoekers en bedrijven aan het stadscentrum willen binden dus moeten we duidelijk uitstralen waar we met de stadskern naartoe willen. Ook voor de deelgemeenten is het
essentieel dat de centra een eigenheid uitstralen. Om de bedrijvige kern in Sint-Niklaas en deelgemeenten te versterken is een langetermijnperspectief nodig, over de legislaturen heen.

Dit beleidsplan legt een doordachte toekomstvisie voor die gebouwd is op een brede basis. We vertrekken vanuit de lokale realiteit en identiteit. De visie is mee vormgegeven door gesprekken met beleidsmakers in andere domeinen, ondernemers uit Sint-Niklaas en haar deelgemeenten, en andere actoren die de kern versterken.
De focus ligt op de aantrekkingskracht van de kernen van Sint-Niklaas, Sinaai, Belsele en Nieuwkerken. Een aantrekkingskracht die zeker al aanwezig is, maar nog meer potentieel heeft. De sfeer, het aanbod en de beleving in het centrum moeten bezoekers aantrekken. Het vergroten van de bezoekredenen staat dus centraal in de vooropgezette doelstellingen en acties. Redenen voor zowel inwoners als bezoekers, die op hun beurt een positief effect hebben op bestaande en potentiële ondernemers.

Aan de basis van dit beleidsplan ligt een grondige analyse van het huidige landschap. In deel 1 worden trends en ontwikkelingen op socio-economisch vlak blootgelegd. Koopstromenonderzoek, een analyse van het huidige aanbod en een grondige SWOT-analyse leggen trends en van opportuniteiten bloot.

Het beleidsplan legt een doordachte toekomstvisie met nieuwe doelstellingen voor. We onderscheiden 6 visies voor de stad, waar we in deel 2 doelstellingen en acties aan koppelen.

Het volledige beleidsplan kan je hier lezen.