›› Home ›› Nieuws

Meer controle en toezicht op het openbaar vervoer gevraagd

30 augustus 2012

Na een geval van agressie waarbij een buschauffeur bewusteloos werd geslagen door een groepje jongeren legden dinsdagochtend de buschauffeurs het werk neer. Terecht, vindt Karel Noppe, dergelijk zinloos geweld kunnen en mogen we als samenleving niet tolereren! Ik dring er dan ook op aan dat het stadsbestuur en de politie in samenwerking met De Lijn gepaste maatregelen treffen. Meer controle en aanwezigheid van stadswachten en politieagenten op de bussen moeten ontradend werken.

Niet enkel het drieste geweld waar maandagavond een 47-jarige buschauffeur het slachtoffer van werd, maar elke vorm van verbale of fysieke agressie tegenover chauffeurs of passagiers op het openbaar vervoer is ontoelaatbaar. Gelukkig komen dergelijke feiten voorlopig nog eerder uitzonderlijk voor in Sint-Niklaas. Dat wil echter niet zeggen dat we het probleem niet serieus moeten nemen. Een wondermiddel tegen zinloos geweld bestaat niet maar meer controle en toezicht kan wel ontradend werken.

Karel Noppe stelt dan ook voor dat het stadsbestuur, de politie en De Lijn zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten en een gecoördineerd plan van aanpak uitwerken. Er kunnen verschillende maatregelen genomen worden. Zo kan De Lijn bijkomende camera's plaatsen en kan ze veiligheidspersoneel laten meerijden op risicolijnen. De stad en politie kunnen stadswachten en politieagenten op regelmatige tijdstippen laten meerijden op het openbaar vervoer en controles laten uitvoeren. Dit idee is niet nieuw, op de treinlijn Lokeren - Dendermonde rijden nu reeds regelmatig agenten mee om een oogje in het zeil te houden.

In tussen tijd werden de daders van de laffe daad van maandag geïdentificeerd en opgepakt dankzij de bewakingscamera op de bus. Een bewijs dat camera's effectief een rol kunnen spelen in het opsporen van daders, vindt Karel. Neemt niet weg dat we ook werk moeten maken van een proactief beleid, het opvoeren van controles op de bussen is hierbij de beste keuze.

De combinatie van deze maatregelen moet de veiligheid op het openbaar vervoer verhogen en de pakkans van daders verhogen. Open Vld gaat voluit voor een veilige samenleving en ook een veilig openbaar vervoer hoort daar bij, besluit Karel Noppe.