›› Home ›› Nieuws

Gespreide betaling grafconcessie mogelijk!

2 februari 2022

Het afsluiten van een grafconcessie voor een dierbare, of het vernieuwen van zo’n concessie jaren later, betekent soms een grote of onverwachte kost. In Sint-Niklaas kan een gespreide betaling van de grafconcessie toegestaan worden.

Er zijn 4 manieren om begraven te worden: (1) begraving van een kist of een asurne in volle grond; (2) bijzetting van een urne in een columbariumnis; (3) begraving van een urne in het urnenveld of de urnenheuvel en (4) asverstrooiing. Voor de eerste 3 mogelijkheden kan men een concessie aangaan voor 1 of meerdere personen. De basisprijs bedraagt 20 EUR per persoon per jaar. Voor een concessie voor 1 persoon voor 20 jaar betaal je dus 400 EUR. Een concessie voor 2 personen voor 20 jaar bedraagt 800 EUR. Indien de nabestaande(n) een concessie willen hernieuwen dan moet daar eveneens voor betaald worden, ook hierbij betaal je een tarief van 20 EUR per persoon per jaar.

Karel Noppe: “Dergelijke bedragen in 1 keer betalen, bovenop de begrafenis of (onverwacht) jaren later wanneer de concessie verlengd moet worden, is niet voor iedereen evident. Ik ben dan ook blij dat de stad Sint-Niklaas gespreide betalingen toelaat. In overleg tussen de aanvrager/vernieuwer van de concessie en de dienst financiën wordt er telkens een afbetalingsplan opgesteld”

Uit navraag blijkt dat in 2021 8 maal een gespreide betaling aangevraagd werd voor het hernieuwen van een concessie, terwijl dat er in 2020 maar 2 aanvragen waren en in 2019 slechts 1 aanvraag. Het aantal aanvragen tot gespreide betaling zit in stijgende lijn.

Voor het afsluiten van een concessie bij een begraving is tot op heden nog geen enkele keer een gespreide betaling aangevraagd maar het stadsbestuur bevestigt dat het ook in dergelijke gevallen mogelijk is.

Ter volledigheid geef ik nog mee dat iedere inwoner recht heeft op 10 jaar kosteloze grafrust. Die kosteloze grafrust kan na afloop (door de nabestaanden) omgezet worden in een betalende concessie. En voor personen die niet over voldoende financiële middelen beschikken, wordt een bedrag van 1.050 EUR ter beschikking gesteld zodat ook voor hen een waardige uitvaart gegarandeerd kan worden.