›› Home ›› Nieuws

11 publieke laadpalen op komst tegen midden volgend jaar

16 december 2020

De Vlaamse conceptnota 'Clean Power for Transport (CPT)' gaf distributienetbeheerder Fluvius de opdracht om de publieke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Vlaanderen uit te bouwen. In dat plan werd de installatie van 36 laadpalen voorzien in Sint-Niklaas tegen eind 2020. Via een schriftelijke vraag vroeg gemeenteraadslid Karel Noppe naar een stand van zaken. Daaruit blijkt dat er de komende maanden nog 11 van de 36 laadpalen zullen geplaatst worden.

In de periode 2016-2019 werden in Sint-Niklaas en haar deelgemeenten al 25 laadpalen geplaatst. Fluvius werkt hiervoor samen met de private partner Allego België. Zij installeren de laadinfrastructuur en baten die uit. De 11 resterende laadpalen worden tegen midden 2021 gerealiseerd. Op volgende locaties zullen we de komende maanden nieuwe laadpalen zien verschijnen: parking Grote Markt (3 laadpalen), Zulmaplein (Puivelde), sporthal Nieuwkerken, Kroonmolenplein, Vlasstraat, Heidebloemstraat, Pater Segersstraat, Nobels- Peelmanstraat (parking OOC Den Azalee) en Driekoningenstraat (parking FOD Financiën - nog in onderhandeling).

Een overzicht van alle publieke laadpalen in Sint-Niklaas (en heel Vlaanderen) kan men vinden op de website www.milieuvriendelijkevoertuigen.be
Voor de verdere uitbreiding van het netwerk van laadpalen wacht de stad op een nieuw projectvoorstel vanuit Vlaanderen voor de periode 2021-2025.

Gemeenteraadslid Karel Noppe: “Open Vld ondersteunt de doelstelling om publieke laadinfrastructuur te voorzien in onze stad en haar deelgemeenten. Dat is niet alleen nuttig voor bezoekers maar ook voor bewoners die thuis niet kunnen opladen*. Voor ons in het belangrijk dat gebruikers binnen een redelijke straal rond hun woonplaats hun elektrisch voertuig kunnen opladen. Dat is een essentiële voorwaarde om de aankoop en het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.”

*Het opladen aan een publieke laadpaal doet een gebruiker op eigen kosten via een overeenkomst met de private uitbater Allego.