›› Home ›› Nieuws

Verslag gemeenteraad augustus 2019

24 augustus 2019

Afgelopen vrijdagavond ging de gemeenteraadszitting van augustus door. In dit bericht blikken we terug op de belangrijkste beslissingen:

  • realisatie speelbos Sinaai weer stapje dichterbij
  • vacatures lokale politie Sint-Niklaas
  • subsidiereglement IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater)
  • aanpassingen aan voorrangsregels Stationsplein en Driegaaienstraat
  • engagement om onze stad en deelgemeenten te vergroenen

🌳 Het speelbos in Sinaai komt alweer een stap dichterbij! De aankoop van een stuk grond van Fluvius, waarop de toegangsweg naar het speelbos zal komen, werd goedgekeurd. Voor de uitbreiding van het bos werd de minnelijke pachtverbreking voor een stuk grond met een totale oppervlakte van 15.508 m² goedgekeurd. Met deze uitbreiding zal het speelbos dubbel zo groot worden!

👮‍♀️👮‍♂️We keurden een heleboel vacatures bij onze Lokale Politie Sint-Niklaas goed. Wil jij onze lokale politie komen versterken? Hou dan de website van Jobpol Politie - Police in de gaten.

🏠In buitengebied ligt er dikwijls geen riolering. Hierdoor wordt vuil afvalwater niet afgevoerd en gezuiverd maar komt het gewoon in beken en de grond terecht. De gemeenteraad keurde het subsidiereglement voor IBA’s (Individuele Behandeling Afvalwater) goed. Met deze subsidie ondersteunt de stad bewoners bij de aankoop en installatie van zo’n IBA. En ook het onderhoud neemt de stad nadien voor haar rekening.

✅De gemeenteraad keurde twee wijzigingen m.b.t. de voorrangsregels goed in het aanvullend reglement op het verkeer. Concreet wijzigt de voorrang op het Stationsplein en in de Driegaaienstraat. Beiden straten zullen voortaan voorrang hebben op de zijstraten. Een welgekomen aanpassing op het Stationsplein waar de fietsers nu echt gebruik zullen kunnen maken van de fietsstraat. En de Driegaaienstraat die een belangrijke invalsweg richting het centrum vormt krijgt hierdoor ook het gepaste statuut.

⛔️Na de reguliere zitting stonden er nog 20 toegevoegde punten ter bespreking op de agenda. Eén daarvan was het voorstel van sp.a om 80.000 nieuwe bomen aan te planten in onze stad. De partij stelde voor om hiervoor de 439 onbebouwde percelen bouwgrond in onze stad te gebruiken. Volgens de meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld en Groen) is dit geen goed voorstel. Alleen al deze bouwgronden van bestemming veranderen en de aankoop ervan is compleet onrealistisch en financieel onhaalbaar. Een voorzichtige schatting komt uit op minstens 100 miljoen euro. Dat is het totale budget dat de stad heeft om de komende 6 jaren investeringen te doen in Sint-Niklaas. Niet alleen is er door dit voorstel dan geen geld meer voor andere geplande investeringen (denk maar aan de vergroening van de markt, heraanleg van het H. Heymanplein, de rioleringswerken in verschillende straten, enz.) maar dan is er ook nog geen enkele boom geplant! De meerderheid kondigde het al aan en bevestigde vrijdag opnieuw dat het het engagement aangaat om de komende jaren volop inzetten op de vergroening van onze stad. Met meer groen in de deelgemeenten (denk maar aan het speelbos in Sinaai, het park in Nieuwkerken, enz.) maar ook in het centrum door straten en pleinen te gaan ontharden en vergroenen. En door de verdere uitwerking van het stadslobbenmodel dat groen tot in het hart van de stad zal brengen.

🔎Meer informatie over de besproken punten en beslissingen van de gemeenteraad kan je terugvinden op de website van de stad: https://www.sint-niklaas.be/onze-dienstverlening/bestuur-en-participatie/politiek/gemeenteraad