›› Home ›› Nieuws

#zuurstof voor Sinaai: 25 concrete voorstellen

27 juni 2018

Lijsttrekker Ine Somers en kandidaten uit Sinaai Karel Noppe (plaats 2), Eline De Bruyne (plaats 4), Stephane Van Laere (plaats 32) en Laurens De Buck (plaats 38) presenteren u #zuurstof voor Sinaai. 25 concrete voorstellen om het leven in onze deelgemeente nog aangenamer en beter te maken. Ons uitgangspunt: Sinaai moet het landelijke, groene en bruisende dorp blijven dat het vandaag al is.

Eind 2017, begin 2018 hebben we een enquête afgenomen onder alle inwoners van Sint-Niklaas, Sinaai, Belsele en Nieuwkerken. Met die resultaten, en op basis van onze eigen ervaringen en gesprekken met inwoners hebben we specifiek voor Sinaai een aantal actiepunten geformuleerd.

Concrete voorstellen waarmee we Sinaai en haar inwoners meer #zuurstof willen geven. Deze voorstellen zijn voor ons geen eindpunt, ze vormen een aanzet om samen met u in dialoog te gaan. Heeft u een vraag, opmerking of aanvulling, aarzel dan niet om ons te contacteren!

1. Verenigingen, vrijwilligers, evenementen en buurtactiviteiten vormen het kloppende hart van Sinaai. Het stadsbestuur blijft de verenigingen en buurtcomités financieel en logistiek ondersteunen. 

2. De bestemming van de Melkerijsite (hoek Hulstbaan-Wijnveld) wordt omgevormd naar woongebied. We creëren er een nieuwe, groene en autoluwe woonwijk.

3. In de geplande nieuwe wijk op de site Ter Beke komt er een mix van woningen met aandacht voor eenoudergezinnen en ouderen. De ontsluiting en indeling van de wijk wordt in verder overleg met de buurt en inwoners van Sinaai opgemaakt.

4. De stedelijke dienstverlening verhuist van het gemeentehuis naar het nieuwe dienstencentrum (oud OCMW rusthuis). Hierdoor komt alle dienstverlening (stad en OCMW) op één locatie die vlot toegankelijk is. Het aanbod van diensten wordt niet afgebouwd en we gaan voor klantvriendelijke openingsuren. Er wordt ook dagopvang voorzien voor de senioren uit Sinaai.

5. We bouwen Ter Beke verder uit tot een volwaardige sportsite. De sporthal heeft zijn beste tijd gehad, zowel op energetisch vlak als qua indeling (te klein voor bepaalde sporten/wedstrijden). De realisatie van een nieuwe sporthal moet een prioriteit worden voor het volgende bestuur.

6. Er zijn al enkele jaren plannen om op de site Ter Beke (aan de zijde van het OC Troelant, Chiro Wij en nieuwbouw KLJ) een speelbos in te richten. Het volgende bestuur voert deze belofte uit. De speeltuin aan Chiro Wij wordt omgevormd tot een avontuurlijk speelterrein.

7. Net zoals in de andere wijken en deelgemeenten voorzien we een wijkbudget voor Sinaai. Door middel van verschillende inspraakmomenten beslissen de inwoners van ons dorp zelf waaraan hun belastinggeld besteed worden.

8. We richten een buurtinformatienetwerk op zodat bewoners elkaar en de politie op de hoogte kunnen houden van verdachte situaties en personen. De wijkagent vormt het eerste aanspreekpunt voor de inwoners van Sinaai.

9. De lokale middenstand heeft een belangrijke economische en sociale rol, het centrummanagement start samen met de lokale handelaars positieve acties op om winkelen in eigen dorp te promoten en ondersteunen. 

10. De boerenmarkt wordt verder uitgebouwd en in the picture gezet. De lokale, korte keten verdient alle aandacht.

11. We streven ernaar om oudere inwoners zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarom moet ze voldoende ondersteund worden. In het dienstencentrum wordt er dagopvang voorzien.

12. Open Vld #zuurstof betreurt de sluiting van het OCMW rusthuis in Sinaai. Hulpbehoevende senioren kunnen niet meer in eigen dorp blijven wonen en moeten naar Belsele. We volgen de nood aan specifieke ouderenzorg in Sinaai van nabij op.

13. De schoolomgevingen (Wijnveld, E. Tinelstraat, Vleeshouwersstraat en Leestraat) worden veiliger aangelegd. Waar mogelijk worden er afzetzones voorzien. 

14. De Catharinawegel heeft regelmatig met wateroverlast te maken, het voorzien van een riolering en de heraanleg van de wegel moeten dit probleem oplossen.

15. Voetpaden die er slecht aan toe zijn, worden systematisch vernieuwd. In het dorp komen er bijkomende zebrapaden en oversteekplaatsen.

16. Het trage wegen netwerk in ons dorp wordt goed onderhouden en verder uitgebreid. Bij de heropening van afgesloten trage wegen wordt het tracé in dialoog met de betrokken eigenaars en/of landbouwers uitgetekend.  

17. De fietspaden in de Hulstbaan en Zwaanaardestraat worden prioritair aangepakt en vervangen over de volledige lengte. Het fietspad in de Puiveldestraat vormt daarbij het voorbeeld.

18. Op het fietspad in de Weimanstraat, in de Catharinawegel en langs de spoorwegel wordt er slimme verlichting met sensoren geplaatst.

19. Zowel tijdens de week als het weekend vertrekt de laatste bus van Sint-Niklaas naar Sinaai rond 22u. Iets gaan eten of uitgaan in centrum Sint-Niklaas kan dus niet voor wie met het openbaar vervoer wil gaan. We onderhandelen met De Lijn over een uitbreiding van hun aanbod.

20. De versmalde rijbaan in de Weimanstraat zorgt voor gevaarlijke situaties als autoverkeer en vrachtverkeer of tractoren elkaar moeten kruisen. Ook de diepe putten langsheen de weg vormen een probleem. We lossen dit definitief op door langs beide kanten van de weg grasdallen aan te leggen.

21. Open Vld #zuurstof volgt de plannen en studies rond de mogelijke realisatie van een derde spoor tussen Lokeren en Sint-Niklaas op de voet. De bereikbaarheid van Sinaai blijft onze topprioriteit.

22. We fleuren ons dorp letterlijk op met extra bloemenpracht in het centrum en de woonwijken en –straten. Tijdens de eindejaarsperiode wordt Sinaai mooi en smaakvol uitgelicht.

23. Onkruid wordt regelmatig en efficiënt verwijderd. Zwerfvuil en sluikstorten vormen een probleem in Sinaai, de stad en politie moeten hier kordaat tegen optreden. De vrijwilligers van schoon volk die in hun eigen buurt het zwerfvuil opruimen, blijven we ondersteunen. 

24. Langsheen de vele mooie wandel- en fietswegen die Sinaai kent, worden zitbanken en vuilnisbakken geplaatst. Nu ontbreken die jammer genoeg.

25. Het cultuurcentrum organiseert minimaal 1 keer per jaar een activiteit in Sinaai, in samenwerking met de lokale cultuurverenigingen.