›› Home ›› Nieuws

Parking Stationsplein volzet door actie Open VLD

28 november 2011

Open Vld Sint-Niklaas is geslaagd in zijn opzet ! Door een duidelijke sturing van het parkeerverkeer was de parking op het stationsplein op een korte tijdspanne volzet. Op zaterdag 26 november hield Open Vld Sint-Niklaas zijn mobiliteitsactiedag aan de parking van het Stationsplein. Door duidelijke wegwijzers te positioneren op cruciale plaatsen kon je merken dat de autobestuurders van buiten de stad de parking snel konden bereiken. Dit resulteerde in minder files en verkeersdrukte in het stadscentrum en minder stress bij autobestuurders die sneller ter plaatse waren.

Verslag actiedag mobiliteit

Open Vld Sint-Niklaas bood iedere parkeerder een flyer met meer tekst en uitleg aan, een gratis ijskrabber met parkeerschijf én in samenwerking met de plaatselijke horeca aan het Stationsplein konden parkeerders ook gratis iets gaan drinken. Kortom een actie die zowel door de parkeerders als horeca gesmaakt werd!

Door de actie heeft Open Vld ook nog enkele andere vaststellingen gedaan. Zo waren er bij de inrit van de parking problemen voor kleine bestelwagens. De hoogte van de inrit is namelijk net iets te laag (190cm). De steile helling van de oprijlaan was dan weer een probleem voor oudere bestuurders. Ook in winterse omstandigheden is het geen pretje om hier naar boven te rijden. Eenmaal boven op de parking kan je gemakkelijk parkeren, al zijn de plaatsen ook hier zeer smal en mag de wegmarkering gerust een stuk zichtbaarder zijn.

De conclusie van Open Vld Sint-Niklaas luidt dan ook: er moet dringend werk gemaakt worden van een degelijk parkeerbegeleidingssysteem in de stadskern dat komaf maakt files en opstoppingen én de infrastructuur van onze stedelijke parkings moet verbeterd worden. Het gebruiksgemak en comfort van parkeerders moet centraal staan. 

Onze visie


Bereikbaarheid als hefboom voor heropleving Een stad die niet of moeilijk bereikbaar is, gaat economisch en sociaal langzaam dood. In het kader van de heropleving van onze binnenstad is het dus belangrijk dat klanten, bezoekers en toeristen vlot en veilig ter plaatse geraken.

Open Vld laat ook de Centrumbewoners niet stikken. Inwoners uit de kernstad moeten vlot thuis geraken en binnen een redelijke afstand van hun woonst parkeerplaats vinden. Een efficiënt en modern parkeergeleidingssysteem en het vergroten van het comfort en de veiligheid op de parkings is essentieel.

Hoe het parkeerverkeer begeleiden? Een technologisch hoogstaand parkeergeleidingssysteem moet auto’s reeds van buiten het centrum naar de juiste parkings leiden. Een bezoekje aan de Stationsstraat of aan de Stadsshouwburg, het geleidingssysteem brengt u via de kortste weg tot aan de beste parking waar nog plaats is. Een geleidingssysteem moet voorkomen dat iedereen zich naar dezelfde parking begeeft zodat er files ontstaan. Zeker aangezien tegelijkertijd andere parkings grotendeels leeg blijven, een goede spreiding is dus nodig. Daarnaast streven we ook naar een uniform en logisch tariefbeleid doorheen de gehele kernstad.

Een veilige en comfortabele infrastructuur ! Uw voertuig ergens achterlaten en bij terugkomst opmerken dat deze beschadigd is omdat de parking te klein of onveilig is? Niemand wil het meemaken. Wij pleiten dan ook voor parkeerplaatsen en in-en uitritten die voldoende breed en lang zijn en veilige parkings met voldoende (sociale) controle. Daarnaast dient er ook voldoende parkeerplaats voorzien te worden voor moto’s, bromfietsen en fietsen. Ook voldoende voorbehouden plaatsen voor mindervaliden en hulpverleners staan op onze verlanglijst.