›› Home ›› Nieuws

Open Vld #zuurstof is geboren

28 januari 2018

Open Vld #zuurstof is geboren! Open Vld Sint-Niklaas en een aantal nieuwe, onafhankelijke talenten willen Sint-Niklaas een verfrissend shot #zuurstof toedienen! Op de nieuwjaarsreceptie van 28 januari werd Open Vld #zuurstof gelanceerd. Lees hier mijn speech over zuurstof en jongeren. 

Dames en heren, Beste Liberale vrienden, 

Namens Jong Vld Sint-Niklaas wil ik u eveneens van harte welkom heten, en u, uw familie en uw vrienden een prachtig 2018 toewensen. Ik wens u allen een goede gezondheid en een jaar vol liefde en geluk.

Open Vld #Zuurstof, u zal dit de komende maanden nog veel zien passeren. Maar wat betekent zuurstof voor kinderen en jongeren? Het Van Dale woordenboek omschrijft zuurstof als ‘bestanddeel van lucht, dat voor mens en dier onmisbaar is’. Zuurstof is niet enkel onmisbaar om fysiek te kunnen overleven, we moeten ook zuurstof geven aan kinderen en jongeren. We moeten hen alle kansen geven en laten opgroeien tot jongvolwassenen die hun weg vinden in onze maatschappij.

Laten we kinderen de nodige zuurstof geven om in de eerste plaats gewoon kind te kunnen zijn. Spelen en ravotten moeten centraal staan. En dat kunnen ze wat Jong Vld betreft het beste doen in een speelbos of op een avontuurlijk speelterrein in de eigen buurt. Maar ook de binnenstad en zijn wijken moeten niet saai zijn voor kinderen. Integreer speelse elementen op pleinen en straten. Bovendien is het belangrijk dat kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten van een jeugdbeweging, een toneelgroep of een sportclub, en dat ongeacht het inkomen van hun ouders. Op deze manier kunnen ze hun interesses leren kennen en hun hobby met veel goesting en passie uitoefenen.

Zuurstof geven aan jongeren is ervoor zorgen dat ze alle kansen krijgen om te studeren. Maar ook dat ze plaatsen hebben in onze stad waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze veilig kunnen uitgaan. Zuurstof geven aan jongeren is ervoor zorgen dat ze bij lokale handelszaken een eerste studentenjob kunnen uitoefenen en leren omgaan met het geld dat ze verdienen. Kortom, geef jongeren de nodige vrijheid en verantwoordelijkheid om jongvolwassenen te worden. 

Ook jonge gezinnen hebben nood aan zuurstof. Laten we ervoor zorgen dat ze in onze mooie stad willen blijven wonen in plaats van weg te trekken naar randgemeenten zoals Hamme, Stekene, en Moerbeke. Laten we ervoor zorgen dat het goed wonen is in onze stad en haar deelgemeenten. Dat hun kinderen naar de school van hun keuze kunnen gaan en dat ze daar veilig te voet of met de fiets geraken. Laten we van Sint-Niklaas tegen 2020 de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen maken! 

Maar ook de jonge dertigers die alleen wonen, en de jonge durvers die een eigen zaak willen opstarten mogen we niet uit het oog verliezen. We moeten hen ten volle ondersteunen want zij bepalen de toekomst van onze stad. 

Open Vld #zuurstof, het is een beweging en filosofie die Jong Vld enorm aanspreekt. Onze stad kan een goede zuurstof opstoot gebruiken. En daar zetten we met veel plezier onze schouders onder!