›› Home ›› Nieuws

Eline De Bruyne en Karel Noppe pleiten voor aanpassing kruispunt Zakstraat-Sinaaidorp

19 juni 2017

De heraanleg van de dorpskern van Sinaai is volop bezig. Het deel aan Sinaaidorp zit – mits de nodige vertragingen – momenteel in de eindfase. De laatste weken ontstond er heel wat commotie rond het kruispunt Zakstraat-Sinaaidorp. Terecht vinden Eline en Karel, het kruispunt is na de heraanleg een pak onveiliger geworden, in het bijzonder voor fietsers. Het goede nieuws is dat een oplossing relatief gemakkelijk te realiseren is.

Wie vanuit de Zakstraat komt, zal het reeds gemerkt hebben. Het zicht op de fietsers komende vanuit Sinaaidorp is nihil. Pas als je halverwege het fietspad staat, zie je of er fietsers aankomen. Dan is het echter te laat. De oorzaak hiervan? Tegenover vroeger is het fietspad een flink pak achteruit verschoven. Onder andere op de dorpsraad en de Facebookgroep ‘Ge zè va Snoa as ge’ deden dorpsbewoners hun beklag over de nieuwe onveilige situatie.

Ook Eline en Karel zijn bezorgd over de huidige situatie en roepen het stadsbestuur op om snel de nodige aanpassingen te doen. Concreet stellen we voor om het fietspad komende van Zwaanaarde recht door te trekken over het kruispunt. Hierdoor komen auto’s minstens 1,5 meter verder uit de Zakstraat en hebben ze wel een goed zicht op het aankomende fietsverkeer vanuit het dorp. Het fietspad zelf moet dan na het kruispunt een korte bocht nemen om terug op zijn nieuwe bedding uit te komen. Om de kruising met de fietsers nog meer in de verf te zetten, raden we aan het fietspad op het kruispunt een felle kleur te geven en op het einde van de Zakstraat een bord te plaatsen met de tekst ‘opgelet fietsers’.

Het klopt dat dit voorstel enkele structurele aanpassingen aan de weg en fietspad vragen. Deze aanpassingen zullen ook iets kosten maar ze zijn voor ons essentieel om het kruispunt opnieuw veilig te maken. En voor ons gaat veiligheid voor alles.

Tot slot willen we als Jong Vld benadrukken dat het invoeren van éénrichtingsverkeer in de Zakstraat, komende van het dorp, voor ons geen optie noch een oplossing is. Dit werd door sommigen als een mogelijke oplossing aangebracht. Maar aan het nodeloos laten rondrijden van de inwoners van de Zakstraat heeft niemand iets. Wij kiezen voluit voor een definitieve, structurele en vooral veilige oplossing. We willen dat het stadsbestuur nu ingrijpt voor het te laat is en er ongevallen gebeuren, besluiten Eline en Karel.