›› Home ›› Nieuws

Uitbreiding GAS-wet gevraagd

12 mei 2012

De GAS-wet (Gemeentelijke Administratieve Sancties) vormt een goed instrument om overtredingen te beteugelen die vroeger vaak geseponeerd werden, maar voor wrevel zorgen bij mensen.

Recent werd lokale besturen de mogelijkheid gegeven om de GAS-sancties ook toe te passen op jongeren vanaf 14 jaar. Open Vld is hier alvast een voorstander van: jongeren hebben nu immers vaak het gevoel dat hun daden ongestraft blijven.

De toekomstige meerderheid moet samen met politie en parket ook de lijst van in aanmerking komende misdrijven herbekijken. Waarom zouden bv. kleine winkeldiefstallen ook niet via deze regeling afgehandeld kunnen worden?
 
Daarnaast pleiten we er ook voor om de sanctioneringsmogelijkheden uit te breiden. Een geldboete is niet altijd de meest effectieve oplossing; het uitvoeren van een werkstraf is een waardig alternatief.

Tot slot pleit Open Vld ook voor meer gemachtigde ambtenaren die inbreuken op de GAS-wet kunnen vaststellen. Het afhandelen van een GAS-overtreding vergt heel wat administratie en dit mag geen drempel vormen om de sancties daadwerkelijk toe te passen. Het is ook belangrijk dat de GAS-ambtenaren de nodige opleiding en ondersteuning krijgen bij de uitoefening van hun mandaat.